topprutor.GIF (4172 bytes)
 
idec1.gif (7912 bytes)
 
MADEIRA STUDIER AV FLORA GEOLOGI OCH LANDSKAPSFORMER

Genomförs i samverkan med  charterbolag på beställning från grupp inom skola och näringsliv

Den flytande trädgården i Atlanten, kallad Atlantens Pärla har visat sig oerhört intressant bl a för naturvetare med inriktning mot framförallt botanik men även mot geologi, geografi och ekologi.

Ön är 55 km lång och 22 km bred. Den ligger ca 50 mil från Afrikas kust. Ordet Madeira betyder skog. Den täta vegetationen är tropisk till subtropisk. Topografin är bergig, landskapet till ursprunget vulkaniskt. Toppar finns på över 1800 meters höjd - Pico do Arieiro och Pico Ruivo -Branta raviner, stelnade lavafält och terasserade bergssidor ökar dramatiken i landskapsbilden, och man hittar helt naturligt ett stort antal intressanta biotoper. Blomsterprakten och artrikedomen är ofattbar. Bland de mer exotiska blommorna och träden hittar man orkidéer, flamingoblomman, sydafrikansk papegojblomma, kinesisk hibiskus, brasiliansk bougainvillea, Afrikas lilja, kinesisk hortensia, sydamerikanskt trumpetträd, drakblodsträdet, jakaranda, prästkrageträd, korallträd och kapockträdet. Ornitologer har också stort utbyte av en vecka på Madeira.

Medverkande
Lärare och forskare vid universitetet i huvudstaden Funchal. Svensk guide och koordinator.
Detaljprogram och namnuppgifter skickas i god tid före kursstarten.
Namn på förläggning ges vid beställning.

Genomförande

Dag 1  
Flyg från Arlanda (rekommenderad tid meddelas senare)

Ankomst Funchal
Transfer och incheckning på hotellet
15:00 Information
Lokalbuss anlitas för orientering om centrala Funchal. För intresserade finns tillfälle att söka upp utställningar, museer, saluhallar etc.
19.00 Gemensam middag kan anordnas.

Dag 2 08.00 Frukost
09.00 Föreläsningar på universitetet i Funchal 
13:00 Besök i botanisk trädgård

Dag 3 Heldagsexkursion till öns östra del. Guide Dr Duarte Camara, chef för Parque Ecológico do Funchal (studier kommer även att ske i parken). Landskapet vi möter är färgstarkt med ständigt gröna lager skogar, lavar och mossor och ödlor i snåren och tornfalkar längs bergssidorna. I Ribeiro Frio besöks en intressant forellodling. Vi färdas med buss upp mot Pico do Arieiro (1118 m) och Pico Ruivo (1862 m).
Vandringen är lätt, men frivillig upp till Pico Ruivo och tar ca 50 min. Uppe på Pico do Arieiro har man en god överblick av skiktade branta och djupa dalsidor, lavafält och block som slungats ut vid vulkanutbrott. Vandringarna kombineras med biotopstudier. Fältlunch. Passa på att ta med tropiska frukter som papaya och passionsfrukt.
Middag i Portela.

Dag 4 08.00 Frukost
09.00 Besök på Escola Secundaria Francisco
12.00 Lunch på skolan
14.00 Lokalbuss till Camacha med bl a besök på feromonlab
18.00
Gemensam middag på restaurang 

Dag 5 08.00 Frukost
13.00 Heldagsexkursion till Ribeira Brava och besök på statens orkidélab.
Buss till Boa Morte, med överblick över terrasslandskap, och vandring och biotopstudier på Levada de Norte ( c 4 timmar ) till Cabo Giräo, världens näst högsta havsklippa, 580 m över havet. Middag på restaurang Dourada Galinha i Camara de Lobos. Hemfärd med lokalbuss.

Dag 6 08.00 Frukost
Lokalbuss till Moute, med besök i tropiska parken. 
16.05 Lokalbuss tillbaka till Funchal
19.00 Middag

Dag 7 08.00 Frukost. Exkursion till öns västra del. Studier i grottorna i Sáo Vicente och buss till Porto Moniz med lavabassänger. Lunch och tillfälle till bad i lavabassängerna. 

Hemfärd över högplatån Paul da Serra, 1500 m över havet. Det är en förvånande stor plan yta. Vi gör en levadavandring (längs bevattningskanaler) till Cristo Rei (80 min) och påträffar bl.a. örnbräken och trädljung. Middag i Funchal.

Dag 8 Transfer till flygplatsen och hemresa


Ansvarig utgivare: Eilert Hörnberg, e-mail:info@education-centre-uu.se
Webmaster: Staffan Hörnberg, e-mail: staffan.hornberg@umea.se
Uppdaterad:2006-03-04