topprutor.GIF (4172 bytes)
 
idec1.gif (7912 bytes)
 
ISLAND 2005 Landskapsformer Geotermisk- och Hydroelektrisk energi Geologi och Ekologi samt Utbildningsforskning
Efterfråga aktuellt program

För lärare i Bi, Ke, Fy, NK, NO (medföljare hälsas även välkommen)

Landet som föddes ur eld ståtar i dag med heta källor, slumrande vulkaner, vita glaciärer, otämjda jökelfloder, vilda forsar, stora vattenfall samt ett oerhört fyndigt utnyttjande av de väldiga energiresurserna.Vi färdas rakt över hela Island. En unik expedition.

BAKGRUND

Det är nu 10 året vi flyger till Island med en naturvetargrupp. Kurserna har ibland varit överbokade, och intresset håller i sig. Vi har nu ordnat för en gedigen upprepning. Vi har förutom 2 nätter på hotell i Reykjavik fått de bästa övernattningsställena på den 6 dagar långa expeditionen rakt genom vildmarkernas Island, och vi har fått den tryggaste transporten och bra medverkande. Och vi har en professionell isländsk guide. Vi sitter inte bara i specialbuss. Vi gör ordentliga stopp och ägnar god tid åt fältstudier.

Vi studerar det säregna landskapet och diskuterar de bakomliggande endogena och exogena processerna, vi uppsöker kontinentalsprickan, vulkanområden, geysrar och glaciärer, vi studerar faunan och floran, och vi ser utbyggnaden av den geotermiska energin och därvid använd ny teknik, och vi beskådar de enorma vattenfallen och vi informeras om potentialen hydroelektrisk energi och om projektet energiöverföring till andra länder. Trädplantering är ett annat intressant projekt. Mer om detta i fält.

På Nordenhuset får vi föreläsningar, film och utställning. Intresserade ges också möjlighet att på Islands Universitet få kontakt företrädare för utbildning och forskning.

Medverkande

Islands Universitet, geologiska institutionen
Landsvirkjun (Energidepartementet) med material på hydroelektrisk utbyggnad Orkustofnun, Geothermal division med info om geotermisk utbyggnad i bl a Krafla
Nordenhuset, verksamhet och mål och utställning
Professionell högutbildad isländsk guide
Svensk koordinator

DAG 1 (förläggningar och schemat kan komma att ändras något)

14.10 Flyg med Icelandair från Arlanda.
15.20 Ankomst till Keflavik, 5 mil SV om Reykjavik. Buss till Blå Lagunen och därefter till presidentens bostad Bessastadir. Övernattning i Reykjavik. 

DAG 2 

08.00  Besök Nordenhuset, film, visning, föreläsning och info om programmet
12.00  Lunch
13.00  Rundtur i Reykjavik
14.00  Avfärd mot Reykholt men först till Thingvallavatn, som är landets största sjö och mycket fågelrik.Där finns också kontinentalsprickan, som delar Island i en öst- respektive västlig del. Söder om sjön ligger berget Henggill och i nordöst finns Nesjavellir, en stor geotermisk anläggning.
18.30  Inkvartering på hotell i Reykholt
19.00  Föredrag av prästen Geir Waage om Snorri Sturlusson och om kyrkan
20.00  Middag
21.00  Tillfälle att bese intilliggande staty av Snorri Sturlusson och hans geotermiska källa, den gamla och nya kyrkan samt ett geotermiskt växthus

DAG 3 

07.00  Frukost
09.00  Information om dagens fältstudier
10.00  Avfärd mot Akureyri på nordkusten. Vi kör genom vidunderliga landskap. Runt Akureyri har vi ett rikt jordbrukslandskap och en storslagen vildflora och inne i staden finns en botanisk trädgård som vi besöker.
20.00  Middag och genomgång av morgondagens program. Övernattning på Hotell Vin i Akureyri.

DAG 4 

07.00  Frukost och ett besök på botaniska trädgården.
08.00  Rundtur i Akureyri och avresa mot Myvatn men först till Godafoss, ett mäktigt vattenfall. Floden Skálfandafljot från Vatnajökull dränerar den västra sidan av lavafältet Odafahraun. Vi kör mot Myvatn (myggsjön). Här kan finnas över 100.000 fåglar efter häckningstiden. Landskapet är mycket varierande, och nära sjön kan man se hur lavaflöden från olika tidsåldrar omringat traktens kyrka. Här finns svavelkällor och kratrar, och här finns berget Krafla. Namnet finns i Kraflaelden (brinnanade lavaflöden). Kratersjön Viti (helvetet) var i hundra år en kokande gyttjepöl. På vägen upp till berget Leirhnju`kur passerar man kraftstationen Krafla, den i Sverige mest omtalade geotermiska anläggningen.
20.00  Middag i Akureyri. Övernattning Hotel Vin

DAG 5 

07.00  Frukost
08.00  Avresa mot Kirkjubeajarklaustur. Färden går ner genom inlandets månlandskap med lavaplatåer och ner mellan Hofsjöjökull och den högaktuella Vatnajökull och mellan Myrdalsjökull och Vatnajökull. År 1783 hade vulkanen Laki utbrott. Middag och övernattning på hotell Leirbakki.

DAG 6 

08.00  Frukost
Avfärd västerut mot Vik, söder om Myrdalsjökull med vulkanen Katla under jökeln.Vid utbrott rämnar glaciären och vatten forsar fram. Vik är känd för sina fågelberg där bl a ett stort antal lunnefåglar häckar. Vägen går långa sträckor över sandurslätter. Färden fortsätter mot Skogar och vattenfallet Skogafoss och till det unika bygdemuseet i Skogar
20.00  Middag och föreläsning. Övernattning på hotell Edda i Skogar

DAG 7 

07.00  Frukost
Mot Reykjavik.Vi passerar dalen Fljótsdalur strax väster om Eyjafjallajökull. Fljótsdalur var skådeplatsen för Njáls saga omkring år 1000. Kvar finns endast gårdskyrkan. Färden fortsätter till Skalholt, Geisir, Strokkur och vattenfallet Gullfoss samt till Hveragerdi, där bönderna utnyttjar jordvärmen vid odling av svamp inomhus och av tidiga trädgårdsväxter utomhus. NO om Selfoss ligger Ingólfsfjall, uppkallat efter landets första nybyggare Ingólfur Arnarson.
16.00  Inkvartering på hotell i Reykjavik.
18.00  Avslutningsmiddag (ingår ej).

DAG 8 

Transfer och avgång mot Stockholm Arlanda 07.35, ankomst 12:30


Ansvarig utgivare: Eilert Hörnberg, e-mail:info@education-centre-uu.se
Webmaster: Staffan Hörnberg, e-mail: staffan.hornberg@umea.se
Uppdaterad:2006-03-04